İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, günlük en fazla 10 bin, en az ise 2 bin 200 adım atmak, erken ölüm riskini azaltabilir. British Journal of Sports Medicine tıp dergisi tarafından yayınlanan bu çalışma, Sydney Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yürütülmüştür ve 61 yaş üzerindeki 70 binden fazla katılımcının verilerini içermektedir.
Araştırmaya göre, günde 2 bin 200 adımın üzerinde atılan her adımın, erken ölüm riskini düşürdüğü ortaya konmuştur. Ayrıca, günün geri kalanında hareketsiz olunsa bile, her gün 10 bin adıma kadar yürüyüş yapmanın kalp rahatsızlığı riskini azaltmada yardımcı olduğu belirlenmiştir.
ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ %39 AZALTIYOR!
Katılımcılara egzersiz seviyelerini belirlemek amacıyla 7 gün boyunca ölçüm cihazı takılan araştırmada, 7 yıl süren bir takibin ardından bin 633 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 190 kişi kalp krizi veya felç gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar yaşamıştır. Araştırmacılar, günde 9 bin ila 10 bin 500 adım atmanın erken ölüm riskini yüzde 39, kalp krizi veya felç riskini ise beşte bir oranında azalttığı sonucuna varmıştır. En düşük felç ve kalp krizi riskinin günde yaklaşık 9 bin 700 adım atan grupta tespit edildiği belirlenmiştir.
İngiliz Kalp Vakfı hemşiresi Julie Ward, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve kalp rahatsızlıkları ile felç riskini azaltmak için günlük fiziksel aktivitenin önemine vurgu yaparak, bu umut verici yeni çalışmanın, günde 10 bin adım hedefine ulaşmanın erken ölüm ve kalp hastalığı riskini azaltma açısından önemli olduğunu ifade etmiştir. Ward ayrıca, haftada 150 dakika orta seviyede egzersiz yapmanın kalp sağlığı ve kan dolaşımı için gerekliliğini vurgulayarak, yaşam tarzına uygun herhangi bir aktivitenin bu hedefe ulaşmak için kullanılabileceğini belirtmiştir.