Uzmanlar uyarıyor: Gezgin bir yıldız dünyamızı yörüngesinden fırlatabilir

Güneş Sisteminin Geleceğini Tehdit Eden Yıldızlar

Bilim insanlarına göre, güneş sistemindeki gezegenlerin çarpışmasına veya Dünya’nın Güneş’ten uzaklara fırlatılmasına neden olabilecek, tehditkar yıldızlar bulunuyor.

Güneş sisteminin evrimi üzerine yapılan simülasyonlar genellikle güneş sistemini izole bir sistem olarak ele almaktadır. Ancak Samanyolu Galaksisi, güneş sistemini tehlikeye sokabilecek yıldızlarla doludur. Icarus dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, güneş sistemimizin yakınından geçen yıldızlar, gezegenlerin yörüngelerini etkileyerek potansiyel olarak Dünya’ya çarpma veya gezegenleri yolundan saptırma riski taşımaktadır.

Bazı yıldızların güneş sistemimize yaklaşması önemli bir tehdit oluşturabilir. Özellikle güneş sistemine en yakın gezegen olan Merkür, yörüngesinin değişebileceği bir konuma sahiptir. Bu durum, onu dengesiz hale getirebilir ve diğer gezegenlerle çarpışma riskini artırabilir. Astronomlar, bu tür geçişlerin Merkür’ün yörüngesini istikrarsızlaştırabileceğine ve potansiyel olarak Venüs veya Güneş ile çarpışmasına yol açabileceğine inanmaktadır. Zaten dengesiz olan bu durum, yakınından geçen yıldızlarla daha da kötüleşebilir.

Araştırmacılar, NASA’nın Horizons Sistemi’ni kullanarak güneş sistemimizdeki nesnelerin konumlarını takip etmiş ve 2.000 simülasyon gerçekleştirmiştir. Bu simülasyonlar, güneş sistemimizin yakınlarından geçen yıldızlarla yapılan senaryoları içermektedir. Araştırmacılar, önümüzdeki 5 milyar yıl içinde bu tür geçişlerin güneş sistemini %50 daha az kararlı hale getirebileceğini bulmuşlardır. Plüton’un güneş sisteminden atılma olasılığı %3,9 iken, Merkür ve Mars en riskli gezegenler olarak görülmektedir. Dünya’nın istikrarsızlık riski ise diğer gezegenlere göre daha düşüktür, ancak yine de bir çarpışma riski bulunmaktadır.

Araştırmacılar, yıldızların neden olduğu istikrarsızlıkların, diğer içsel faktörlerden kaynaklanan istikrarsızlıklardan çok daha ciddi olduğunu belirtmektedirler. Yıldızların etkisiyle birden fazla gezegenin kaybolma olasılığı oldukça yüksektir. Dünya’nın yörüngesinin dengesizleşme riski ise önceki tahminlere göre çok daha fazladır. Ancak, yaşanacak senaryoların dünyamızın yaşından bile daha ileri bir tarihte olması, biraz olsun iç rahatlatıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir.

Related Posts

Instagram’dan yenilik: “Repost” özelliği test ediliyor

Instagram, kullanıcıların başkalarının gönderilerini kendi akışlarında yeniden paylaşmasına (repost) olanak tanıyan yeni bir özelliği test ettiğini doğruladı. Şirket, bu özelliği ilk kez 2022 yılında geliştirmeye başlamıştı. Şimdi ise bazı kullanıcılar, repost seçeneğini hesaplarında görmeye başladıklarını bildirdi. Yeni özellikle birlikte kullanıcılar yalnızca başkalarının gönderilerini değil, kendi eski paylaşımlarını da yeniden paylaşabilecek.

Bu marka otomobili alan yaşadı! Oturduğunuz yerden para kazandırıyor

Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, yaptığı açıklamada Tesla modellerindeki otonom sürüş uygulamasıyla beraber Tesla’nın yıllardır üzerinde çalıştığı sürücüsüz sürüş sistemi, gerçek dünya koşullarında geniş çaplı olarak sınanacak. Öte yandan bu …

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Küresel şirket krizle karşı karşıya: Hisse senedi değeri son bir yılda yüzde 22 geriledi

Samsung, 90. yaşını kutlarken akıllı telefon ve yarı iletken bölümlerinde derinleşen rekabet baskısıyla karşı karşıya; CEO Lee Jae-yong, “Öncü kalmak için kendimizi yeniden icat etmeliyiz” dedi.

Milyonlarca cep telefonu kullanıcısını ilgilendiren karar: 31 Temmuz’da hepsi silinecek

Samsung’dan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Eğer uzun bir süredir giriş yapmadığınız bir Samsung hesabınız varsa, 31 Temmuz 2025 tarihi son fırsatınız olabilir.

Anadolu’ya sanayi hamlesi: Yeni teşvik sistemi yürürlükte

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde uygulamaya alınan yeni teşvik sisteminin bir yandan “Terörsüz Türkiye” sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da “sanayi devrimi”ni hızlandırması planlanırken diğer yandan tıptan elektroniğe, hava ve uzay araçlarından makine imalatına kadar birçok sektöre boyut atlatması bekleniyor.