Tarihi Yapı Umurunda Olmadı! İshak Paşa Sarayı’ndaki DJ Gösterisi Pes Dedirtti!

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı’nda çekilen klipte kullanılan materyallerin tarihi yapıya zarar verebileceği ve manevi değerlere saygısızlık yapıldığı değerlendirildi. Bu durum, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlatmasına neden oldu.

‘KÜLTÜREL DEĞER GÖZ ARDI EDİLİYOR’

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan yapıyla ilgili görüş almak için Konservatör Dr. Hande Günözü Ulusoy’a başvuruldu. Günözü, yapının kültürel değerinin göz ardı edilmesine dikkat çekti ve tarihi yapıların bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmasının istenmediğini vurguladı. Ayrıca, etkinlik için kullanılan araç ve sistemlerin yapıya zarar vermesinin yanı sıra, yapının tarihi kimliğine uymayan faaliyetlerin de koruma anlayışına aykırı olduğuna dikkat çekti.

‘İLGİLİ MAKAMDAN İZİN ALDIK’

Klibi çeken iş insanı Hikmet Eraslan, Ağrı Valiliği ve Kültür Müdürlüğü’nden izin aldıklarını ve amaçlarının Ağrı ve İshak Paşa Sarayı’nı tanıtmak olduğunu belirtti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, çekimden haberdar edilmediklerini açıkladılar. Klibin çekimine izin veren ise daha önce görevden alınan Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Erkan Kösedağ oldu.

‘KÜLTÜREL GEÇMİŞE AYKIRI’

Dr. Hande Günözü Ulusoy, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncelikle hiçbir tarihi yapıda görmek istemediğimiz bir tablo bu. Çünkü her tarihi yapı bizim kültürel mirasımızdır ve yapılan kültürel geçmişe aykırı faaliyetler, yapının kimliğinin yanlış algılanmasına neden olabilir. İzin aşamasında yaşanan bir yetki karmaşası nedeniyle, maalesef hoşnut olmadığımız, İshak Paşa Sarayı’nda gerçekleştirilen bir faaliyetle karşı karşıyayız. Çekim esnasında kullanılan ışık ve ses sistemleri gibi materyallerin yapı ve yapı malzemesinde herhangi bir bozulmaya neden olup olmadığı yetkililerce yerinde yapılan incelemede değerlendirilecektir.

‘KÜLTÜREL DEĞERİ YOK SAYMA’

Yaşanan bu vakada asıl önemli olan nokta, yapının kültürel değerini yok sayma anlayışıdır. Bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Yapının kültürel değeri ve kimliğine saygı, koruma bilincinde öncelikli olmalıdır. Bu olay, tarihi yapıların nasıl korunması gerektiği konusunda daha fazla farkındalık oluşturmalı ve gelecekte benzer durumların yaşanmaması için tedbirler alınmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir