“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan Haftanın Analizi

Haftanın analizi geldi ve ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan, TÜİK’in AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirtti. Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi.

Nisan enflasyon verilerinin de tartışma yarattığını söyleyen Doğan, “Yıllık yüzde 37,8 olarak açıklanan TÜFE’nin yıl sonunda orta noktası yüzde 24 olmak üzere yüzde 19-29 olan MB hedefleri aralığında kalacağını dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e karşılık farklı kurumların rakamları, beklenti anketleri bu hedefin çok üzerinde, yüzde 30-40 arasında enflasyon beklentilerini içeriyor.” ifadelerini kullandı.

“19 MART’TAN BU YANA MB REZERVLERİNDEKİ AZALMA 60 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI”

Doğan, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu odaklı 19 Mart operasyonlarının ardından tüm göstergelerdeki hızlı bozulma ekonomiye güveni daha da derinden sarsınca MB tarafından bir dizi yeni karar alındı. Döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranı 200 baz puan artırıldı. Martta yüzde 25’e düşürülen ihracatçıların döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu yüzde 35’e yükseltildi. MB’nin TL zorunlu karşılıklar için bankalara ödediği faiz yükseltildi.

Buna rağmen MB döviz rezervlerindeki azalma, dövize talep durdurulamıyor. 2 Mayıs haftasında da MB net döviz rezervleri 2,2 milyar dolar, altın rezervleri yaklaşık 1 milyar dolar daha azaldı. 19 Mart’tan bu yana MB rezervlerindeki azalma 60 milyar dolara yaklaştı.

“DOLAR, TL KARŞISINDA DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDİYOR”

Şimdi eski Bakan Nureddin Nebati dönemini anımsatan yeni kararlarla dövize talep yavaşlatılmaya, kurlardaki yükseliş durdurulmaya çalışılsa da başarılı olunamıyor. Dolar tüm dünyada değer kaybederken, TL karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

Son kararlarla yürürlüğe giren tüzel kişi mevduatlarının yüzde 60’ının TL olması, her ay yüzde 0,3 artırılması zorunluluğu, bankaları TL mevduat faizlerini artırmaya yöneltti. MB politika faizi nisanda yüzde 46’ya, gecelik repo faizi yüzde 49’a yükseltilmesine karşılık, bankaların TL mevduat faizi yüzde 50-55 düzeyine çıktı. Bireysel ihtiyaç ve ticari kredi faizi yüzde 70’e dayandı.

“RESMİ ENFLASYON, KREDİ FAİZİ FARKI İKİ KATINA ULAŞTI”

TÜİK’in yüzde 37,8 olarak açıkladığı yıllık enflasyona karşılık, MB faizi yüzde 49, kredi faizi yüzde 70 düzeyinde. Enflasyonla MB faizi arasındaki makas 11 puana, enflasyonla ticari kredi faizi arasındaki makas iki misline yükseldi. Faiz yükseldiği halde enflasyonda beklenen ve umulan düşüş sağlanamıyor. Üstelik şimdi resmi enflasyon, kredi faizi farkı iki katına ulaştı.

Yabancı bankalar, reyting kuruluşları ve finansal kurumlar Türkiye ile ilgili son değerlendirmelerinde yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 30’un üzerine çekerken, faiz indirimlerinin en erken yaz ortası ya da sonbaharda gündeme gelebileceğini öngörüyor. Bank of America (BofA) ekonomik tablonun hızla kötüleştiğini, siyasi operasyonlar sonrası programın iki yıllık kazanımlarının yok olduğunu gündeme getirerek “sonbaharda resesyon” uyarısında bulundu.

“ŞİMŞEK’E AÇILAN KREDİ TÜKENİYOR”

Şimşek programına azalan dış desteğin yanı sıra içeride de iş dünyasından gelen eleştirel açıklamalar, MB ve ekonomi yönetimi tarafından atılan son adımlara ve alınan kararlara ilişkin tepkilerin dozu yükseliyor. Mehmet Şimşek göreve geldiğinde gerek kendisine gerekse açıkladığı dezenflasyon programına verilen destek azalırken, Şimşek’e açılan kredi tükeniyor.

Hazine ve Maliye Bakanının vergi gelirlerini artırmak, kayıt dışılığı azaltmak için Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sebz… Devamını okumak için tıklayınız

Related Posts

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!