Klasik lezzet: Güllaç nasıl yapılır?

Güllaç, Ramazan ayının olmazsa olmazı, iftar sofralarının baş tacıdır. Osmanlı saray mutfağından günümüze uzanan bu tarif, hem hafif olması sebebiyle hem de lezzetiyle iftar sofralarında sıklıkla tercih edilen bir tatlıdır.

Son zamanlarda farklı çeşitlerde denense de klasik gül suyu içeren tarifi hala daha her dönemin göz bebeği yerini koruyor. Güllaç, kat kat incecik güllaç yaprakları arasına bol bol sütlü sosu ve mis gibi gül kokusuyla iftardan sonra çay keyfinin yanına en çok yakışacak olan tatlıdır.

İşte iftar sofralarının vazgeçilemez tatlısı, klasik gül sulu güllaç tarifi…

GÜLLAÇ TARİFİ

Malzemeler;

  • 3 litre süt,
  • 750 gram toz şeker,
  • 5-6 çorba kaşığı gül suyu,
  • 7 çorba kaşığı toz Antep fıstığı ya da toz fındık,
  • 12 yaprak güllaç,
  • 10-12 adet gül yaprağı

Yapılışı;

  • Uygun bir tencerenin içerisine sütü ve şekeri ilave edip ılıyana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  • Ilıyan sütlü karışımın içerisine gül suyunu koyun ve karıştırın.
  • Güllacın ilk yaprağının parlak tarafı üste gelecek şekilde tepsinize yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz sütlü sostan kepçe yardımıyla alıp üzerinde gezdirin.
  • Geriye kalan 11 yaprak güllaç içinde aynı işlemi sırasıyla devam ettirin ve tüm sütlü sosu eşit şekilde pay ederek yedirin.
  • Tüm işlemler bittikten sonra güllacı bir kenara alıp, sosunu çekmesi ve lezzetlenmesi için 1-2 saat eğer mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.
  • Sosunu iyice çeken güllacın üzerine toz kuruyemişleri serpin ve gül yaprakları ile süsleyin.

İşte Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı olan klasik güllaç tatlınız hazır.

Afiyet olsun!

KAYNAK: REFİKA’NIN MUTFAĞI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir