İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Raporuna Göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Nisan Ayında İyileşmeye Devam Ediyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarında yaşanan gelişmeleri takip eden İstanbul Sanayi Odası (İSO), Nisan 2025 dönemi Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, endeksteki tüm rakamların 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulma anlamına geliyor.

Nisan ayında endeks, Mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüşle 50,8’e gerileyerek dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeyi gösterdi.

Öte yandan, Ocak 2024’ten bu yana süregelen güçlenme eğilimi devam etse de Nisan ayı verisi son 5 ayın en düşük ivmesini temsil ediyor.

Almanya’da üretimde yaşanan düşüş dikkat çekerken, ABD’de ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretim genişlemeyi sürdürdü.

Diğer yandan, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin azalması, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da üst üste üçüncü kez aylık bazda artış yaşandı.

Orta Doğu’da ise Suudi Arabistan’ın hızlı büyüme grafiği dikkat çekti, Kenada ise ekonomik aktivitede keskin bir düşüş yaşandı.

Almanya ve ABD’de Üretimdeki Durum

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, mart ayında yaşanan artışın ardından Nisan ayında yeniden düşüş gösterdi.

Aynı dönemde Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken, ABD’de üretim genişlemeye devam etti.

Ancak büyük ölçüde ılımlı düzeyde olan büyüme, Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Diğer yandan, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da ekonomik aktivitede artış yaşandı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretim azaldı.

Orta Doğu’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızlı büyüme performansı dikkat çekerken, Suudi Arabistan’ın en hızlı büyüyen ülke olması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en keskin düşüş Kanada ve Meksika’da yaşanırken, Vietnam, Endonezya ve diğer ülkelerde de belirgin ivme kaybı gözlendi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’a göre, küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türk imalat sektörü ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde yaşanan iyileşmenin umut verici olduğu belirtildi.

Harker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Küresel ticaretteki aksamaların, Türk ihracatçılarının önümüzdeki performansını etkilemesi muhtemel. Ancak, nisan ayında talep ikliminde yaşanan hızlı iyileşme umut verici bir gelişme.” dedi. (AA)

Related Posts

Kanada ekonomisine dolar darbesi

Kanada doları, 6 Mayıs’ta ulaştığı beş aylık zirve olan 1.378 seviyesinden gerileyerek 1.40 seviyesine kadar düştü. Bu değer kaybında, Nisan ayında sadece 7 bin 400 kişilik istihdam artışı sağlanması ve işsizlik oranının yüzde 6.9’a çıkması etkili …

İlk resmi açıklama geldi: Milyonlarca kadın için emeklilik yolu açılıyor

Evde bakım ve işleri yürüten milyonlarca kadının bu emeğinin maddi karşılığı yok. Ücretsiz ev içi çalışan kadınlar bir yandan da güvencesiz. Evli oldukları erkeğe bağlı olarak şartları oluşan kadınların emekli olma şansı bulunmuyordu. Bir süredir …

AKP Meclis’e sundu: Trafik cezalarına dev zam geliyor!

AKP, trafik cezalarının artırılmasını öngören yasa teklifini tamamladı. Teklifte, özellikle kazalarda olay yerinden ayrılanlara yönelik daha ağır yaptırımlar öne çıkıyor. Sürücü davranışlarını düzeltmeye yönelik birçok yeni düzenleme gündeme geliyor.

SGK’da neler oluyor? Siteye girenler şok oldu!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SKG) internet sayfasına erişilemiyor. Kullanıcılar SKG Web adresine girdiklerinde karşılarına şu uyarı çıktı: “Şu anda bakımdayız Web sitemizi daha iyi bir deneyim için güncelliyoruz.Lütfen daha sonra tekrar ziyaret edin …

TÜİK verileri açıklandı: Yumurta üretiminde düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu mart ayına ilişkin ticari süt ve kümes hayvancılığı üretim verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre mart ayında süt ve et üretimi yükselirken, yumurta üretimi geriledi.

CHP’li Barut: Kutlama yapacak çiftçi kalmadı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kan ağlayan üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde kutlama yapacak halde olmadığına vurgu yaparak tarımın ve çiftçilerin sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi.