Asya borsaları karışık seyrediyor

ABD ve Çin Ticaret Görüşmeleri ve Çin Ekonomik Adımları Piyasaları Olumlu Etkiledi

ABD ve Çin yetkilileri, tarife konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek olmaları ve Çin’in zorunlu karşılık oranlarını indirmesi, ekonomiyi desteklemek adına atılan adımların piyasalarda olumlu karşılanmasına neden oldu.

Küresel piyasalarda, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlik hakimken, dünyanın en büyük iki ekonomisinin resmi olarak anlaşma zemini aramaya hazır olmalarının ticaret gerilimlerini hafifletebileceği beklentisi arttı.

Diğer yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC), 7 gün vadeli ters repo faiz oranını 8 Mayıs’tan itibaren yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e düşürdü. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranının 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan indirileceği duyuruldu. Bu indirimle birlikte finansal sisteme yaklaşık 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

Hindistan-Pakistan Çatışması

Ekonomik gelişmelere ek olarak, Hindistan ve Pakistan arasındaki sıcak çatışmalar da yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Pakistan ordusu, Hindistan’ın gerçekleştirdiği füze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 26’ya, yaralı sayısının ise 46’ya yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, Pakistan güvenlik kaynakları, Pakistan ordusunun Hindistan’a ait 5 savaş uçağını ve 1 dronu düşürdüğünü bildirdi.

Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldüğü terör saldırısına misilleme yaparak 6 Mayıs’ta Pakistan topraklarına ve Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemişti.

Analistler, bölgedeki jeopolitik risklerin fiyatlamalara tam olarak yansımadığını belirtti. Bölgedeki verilere göre ise Japonya’da nisan ayı hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 52,4 olarak gerçekleşirken, bileşik PMI da 51,2 seviyesinde oldu.

Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 düşüşle 36.755 puandan ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6 artışla 2.573 puandan kapandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 yükselişle 3.337 puanda ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 değer kazancıyla 22.788 puanda bulunurken, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,1 azalarak 80.569 puandan işlem görmektedir.

Related Posts

“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan haftanın analizi geldi. TÜİK’in, AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirten Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi. Nisan enflasyon …

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.