ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Husiler İsrail’in Ben Gurion Havalimanı dahil birçok noktaya saldırı düzenlediklerini duyurdu

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı’nı “Zülfikar” ismini verdikleri balistik füzeyle hedef aldıklarını belirtti. Seri, saldırıda hedeflerin başarıyla vurulduğunu ifade etti.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı  2025 yılı Haziran ayı trafik verilerine göre günlük ortalama bin 560 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Süleyman Soylu’ya suikast teşebbüsü: İki kişi yakalandı

Süleyman Soylu’nun Beyoğlu’nda bulunan çalışma ofisine yönelik keşif/eylem çalışması yapan DHKP/C silahlı terör örgütü üyesi Adalet Karataştan tutuklandı.

DEM’den, Demirtaş’ın da olduğu ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: Anayasa çiğnenerek suç işleniyor, serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği

DEM’den, Demirtaş’ın da olduğu ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: Anayasa çiğnenerek suç işleniyor, serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği

Kadın ve Gençlere Tarım Yatırımı

TKDK, yatırımlarında kadınlara öncelik vererek kırsal kalkınmaya katkı sağlıyor.

Yerin Altında Kayak Keyfi

Changsha’da yerin 36 metre altında yazın serinlemek için kapalı kayak merkezi açıldı.