TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 Mart Ayında Kartlı Yeme İçme Harcamalarında Değişim

2025 yılı Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi geçen yıla göre düşüş göstererek 200 milyona geriledi. Bu duruma karşın işlem başına ortalama harcama tutarı 435 TL ile rekor seviyeye ulaştı ancak toplam harcama reel olarak daralma yaşandı.

İşlem Sayısında Azalma, Harcama Tutarında Artış

Mart ayında yeme içme sektöründe yapılan kartlı harcamaların toplam tutarı 87 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın geçen yıl aynı dönemdeki 60 milyar TL’lik tutara göre %45 oranında arttığı görüldü. Ancak yeme içme enflasyonunun da hesaba katılmasıyla reel artış sadece %1,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, harcama miktarındaki artışın fiyat artışlarından kaynaklandığını ve aslında tüketimde bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Kişi Başı Harcama Artışı

2025 Mart ayında kişi başına ortalama harcama tutarı önceki yıla göre %59’luk bir artışla 435 TL’ye yükseldi. Ancak reel artışın %11 seviyesinde kalması, harcama adedindeki azalış nedeniyle toplam tüketimin artmadığını hatta bazı dönemlerde azaldığını gösteriyor.

Yeme İçme Harcamalarının Genel Harcamalardaki Düşüşü

2024 yılı Mart ayında toplam kartlı harcamaların %5’ini oluşturan yeme içme sektörü, 2025 Mart ayında bu oranın %4,97’ye geriledi. Bu durum, yeme içme harcamalarının genel harcamalara göre daha yavaş büyüdüğünü hatta bazı durumlarda gerilediğini gösteriyor.

Artan Harcamaların Tüketicileri Durdurması

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’e göre, dışarıda yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşanıyor. Artan maliyetler ve yetersiz gelir artışı, tüketicileri zorunlu harcamalar dışındaki kalemlerde daha temkinli olmaya yönlendiriyor.

İlk çeyrekteki düşüşte takvim faktörlerinin de etkisi büyük oldu. Sömestr tatilinin başlamasıyla seyahat talebinin artması, Şubat ve Mart aylarında yeme içme harcamalarını azaltırken, aynı dönemde Ramazan ayının Mart ayına denk gelmesi de işlem adetlerine olumsuz yansıdı, özellikle gündüz servis yapan işletmelerde bu durum daha belirgin hale geldi.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Fed’in faiz hamlesi ne olacak? (26 Haziran 2025)

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının enflasyon ve büyüme üzerindeki etkilerine dair belirsizlikler sürerken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrası bu yıl için faiz indirim beklentileri artıyor. Para piyasalarında Fed’in eylülde ilk …

Çığır açan çip teknolojisi: GaN Transistörler silikonla buluşturuldu

Galyum nitrür transistörlerin silikon çiplere bağladığı bu yeni sistem sayesinde daha az ısınan ve çok daha yüksek sinyal gücü veren cihazlar mümkün olacak.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi kötüleşti

Trump’ın gümrük tarifeleri Alman şirketlerine ter döktürdü. Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin belirsizlik nedeniyle haziranda düşüş gösterdi.

Burada uçaklar uçmadı: Burada fiyatlar uçtu

17 milyon turiste ev sahipliği yapan Antalya’da havalimanında yeme içme fiyatları uçuşa geçti. İstanbul’da 20 TL olan simit havalimanında 110 TL’den 90 TL olan bira 800 TL’den satışta.