29 MAYIS İSTANBUL’DA OKULLAR TATİL Mİ 2025? | 29 Mayıs ne günü, resmi tatil mi, ders var mı? İşte tatil bilgisi!

29 Mayıs İstanbul Fethi ve Tatil Durumu

29 Mayıs İstanbul’un fethinde okulların tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önem arz eden 29 Mayıs bu sene perşembe gününe denk gelecek. İstanbul’un fethi, çeşitli etkinliklerle de kutlanacak. Dünya tarihinin akışını değiştiren, İstanbul’un fethinin resmi tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Peki, 29 Mayıs ne günü? 29 Mayıs okullar tatil mi, ders var mı? İşte, 29 Mayıs tatili hakkında bilgiler.

29 Mayıs Resmi Tatil Durumu

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs’ta kamu kurumları çalışmaya devam edecek.

29 Mayıs Okullar Tatil mi?

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs Perşembe günü okullarda eğitim normal saatler arasında devam edecek.

29 Mayıs Tarihçesi

29 Mayıs 1453’te, Sultan II. Mehmed’in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda İstanbul’un fethi gerçekleşti. İstanbul’un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu’nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul’un Fethi ayrıca Orta Çağ’ın sona erdiği ve Yeni Çağ’ın başladığı gündür. İstanbul’un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardı.

Fetih Sonrası İstanbul

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgiler şu şekilde: Fetihten sonra imar hareketleriyle çehresi değişen ve yavaş yavaş bir Türk İslâm şehri hüviyetini kazanan İstanbul, tarihî yarımadanın dışına doğru taşmaya başlayarak zaman içerisinde bir imparatorluk merkezinin kozmopolit ve renkli hayatının hâkim olduğu, Avrupa ile Asya arasında Karadeniz’in kuzeyi ile Akdeniz’e açılan deniz ve karayollarının birleştiği, aynı zamanda farklı kültürlerin kaynaştığı bir büyük metropol haline geldi. Bütün bir imparatorluk zamanla İstanbul merkezli bir kültür ve sosyal yapının etkisi altına girdi. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren taşradaki şehir hayatında pâyitahtın mânevî ve kültürel baskısı sürekli hissedildi. Bu durum İstanbul’u bir cazibe merkezi haline getirdiği gibi ekonomik bakımdan da bütün dikkatler buraya yöneldi. XVI. yüzyıldan itibaren imparatorluğun yayılmış olduğu üç kıtanın bütün özelliklerini taşıyan İstanbul, kalabalık sivil nüfusu yanında saray ve görevlilerinin de sivil hayatı doğrudan etkilediği ve belki de bütünüyle saray ve çevresiyle özleştirilen bir şehir olarak anıldı. Hatta adı bile çok defa sadece bu hususiyeti aksettirecek şekilde değişti ve yaygınlaştı. Sarayda bulunan resmî tarihçilerin eserlerinde imparatorluk ile pâyitahtın bu şekilde birbiriyle bütünleştirildiği dikkati çeker. Onların eserlerinde bütün imparatorluğa şehir ve saray zâviyesinden bakış yaygın şekilde yer alır. Siyasî ve sosyal olaylar hep İstanbul merkezli olarak takdim edilir; hânedanla birleştirilmiş bir İstanbul tarihi verilir. Bu bakımdan fetihten sonra meydana gelen sosyal hadiselerle ilgili olarak kaynaklarda bol malzeme bulunmaktadır. Bu kaynaklardaki bilgilere bakıldığında genellikle hadiselerin devlet idarecileri, kapıkulu ve ulemâ üçgeni içinde anlatıldığı görülür; sivil halkın rolü de bu çerçevede geçer. Padişahların cülûsları, vefatları, haftanın belirli günlerinde çeşitli maksatlarla şehre inmeleri, yapılan teftişler, ileri gelen devlet adamlarının faaliyetleri, imar hareketleri, iâşe meseleleri, piyasa hareketliliği, yabancı elçilerin karşılanışı, ordunun sefere çıkış merasimleri, saray kaynaklı olup bütün halkı ilgilendiren şenlikler, tabii âfetler, kapıkulunun yer yer türlü bahanelerle çıkardığı isyanlar belli başlı konuları ihtiva etmektedir.

3 Mart’ta halifeliğin ilgası üzerine İstanbul önce bir pâyitaht, sonra da bir hilâfet merkezi olma özelliğini kaybetmekle birlikte Doğu ve Batı medeniyetlerinin kesişme noktasında, iktisadî bakımdan ve kültür müesseseleri yönünden kalabalık nüfusu ile büyük bir metropol olma niteliğini sürdürdü.

Related Posts

Atatürk Kültür Merkezi’nde “Dijital Sanat Festivali” başlıyor

Atatürk Kültür Merkezi’nde “Dijital Sanat Festivali” başlıyor

KUYUMCULAR NE ZAMAN AÇILACAK (2025 Kurban Bayramı tatili) | Yarın (9 Haziran Pazartesi) döviz büroları ve kuyumcular açık mı, kapalı mı, saat kaçta kadar açık? İşte Kurban Bayramı kuyumcuların çalışma saatleri!

Yarın (9 Haziran Pazartesi) kuyumcular açık mı, sorusu Kurban Bayramı tatili dolayısı ile gündeme geldi. Bu yıl 6 Haziran Cuma günü başlayan Kurban Bayramı’nın 2,5 günü hafta içine 2 günü de hafta sonuna denk geldi. Bayram boyunca özel ve kamu bankaları, Borsa İstanbul ve noterler çalışmayacak. Altın alışı yada satışı yapmak isteyen vatandaşlar, haftanın ilk günü yani 9 Haziran Pazartesi günü kuyumcuların çalışma saatlerine yoğunlaştı. Döviz işlemlerine yön vermek isteyenler de Kurban Bayramı döviz bürosu çalışma saatlerini merak ediyorlar. Resmi tatil günlerinde kuyumcu ve döviz büroları kapalı oluyor. Peki, döviz büroları ve kuyumcular ne zaman açılacak? Yarın kuyumcular açık mı, kapalı mı, saat kaçta açılıyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

YALOVA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025: Yalova’da Kurban bayram namazı saat kaçta? Diyanet Yalova Kurban Bayramı namaz saati

Yalova bayram namazı saati, Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazı saati ile Kurban Bayramı’na giriş yapacak olan Yalova sakinleri, günün ilk ibadetini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Diyanet’in yayımladığı bilgiler ışığında, Yalova bayram namazı saati hususunda bilgi edinecek olan binlerce Müslüman, sabahın erken saatlerine alarmlarını kuracak. Peki, Yalova bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Yalova bayram namazı saatleri bilgisi

Stanford Üniversitesi 2025 Yapay Zekâ İndeksi Raporu: Türkiye yapay zekada küresel ölçekte rekabetçi bir konumda

Stanford Üniversitesinin 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporuna göre bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke konumunda.

BURSA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Bursa’da Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Bursa

Bursa bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Bursa il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Bursa için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Bursa bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Bursa bayram namazı saati…

Panik atak nedir, öldürür mü, nasıl geçer? Muğla depreminde 14 yaşındaki Afranur Günlü panik atak geçirerek hayatını kaybetti

Panik atak, ani ve yoğun korku nöbetleriyle kendini gösteren, hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerle yaşam kalitesini derinden etkileyen bir durumdur. Muğla’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün panik atak geçirerek hayatını kaybetmesi, bu rahatsızlığın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki, Panik atak nedir, öldürür mü, nasıl tedavi edilir?